Головна » Стоп насильству

 

Насильство в сім’ї є однією з форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти .

       Протягом тривалого часу в Україні на рівні суспільства проблеми насильства в сім’ї активно не обговорювалися. Будь-яке втручання у сімейні стосунки з боку держави та суспільства вважалося порушенням таємниці приватного життя та категорично не припускалося. Таке становище призвело до певного свавілля у сфері сімейних відносин та перетворення їх на область латентних правопорушень, які залишалися поза увагою компетентних органів державної влади.

      &nbs ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 525 | Додав: mukolaivjst | Дата: 23.09.2015 | Коментарі (0)

            Конституція України є найвищою юридичною силою, що встановлює і гарантує охорону та захист прав, свобод та інтересів людини і громадянина. Це передбачено ст.27 Конституції України - про невід'ємне право на життя, право на захист свого життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань; ст.28, в якій говориться, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорсткому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню, у тому числі бути підданим медичним, науковим чи іншим дослідам без її згоди; ст.32 – ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України; ст.41 – про право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ст.46 – про право на соціальний захист; ст.47 – про право на житло; ст.51 – кожне подружжя має рівні пра ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 383 | Додав: mukolaivjst | Дата: 21.08.2015 | Коментарі (0)

Що таке насильство?

Насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров'ю. Відповідно до Закону «Про попередження насильства в сім'ї» насильство буває фізичним, сексуальним, психологічним (шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування) чи економічним (умисне позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я).

Що робити у випадку насильства в сім'ї?

Складіть заздалегідь план своїх дій - що робити, куди піти в разі небезпеки. Якщо необхідно піти з дому - підготуйтесь: зберіть найнеобхідніші речі, ліки, одяг, ключі, особисті документи та документи, що підтверджують ваші ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 423 | Додав: mukolaivjst | Дата: 15.06.2015 | Коментарі (0)

 Історія виникнення Дня захисту дітей:
За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення "дитячої" конференції в Женеві.
Офіційна версія виникнення Дня захисту дітей:
Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини - одним із пріоритетів у своїй діяльності. В Україні цей день відзначають із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. З 27 вересня 1991 року для України набула чинності Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, згід ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 418 | Додав: mukolaivjst | Дата: 25.05.2015 | Коментарі (0)

Домашнє насильство над дітьми: його види та наслідки

   Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини, нерідко й загроза її життю чи навіть є причиною смерті.

   Фізичне насильство - нанесення дитині батьками чи особами, що їх заміняють, вихователями чи іншими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, що завдають збиток здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Ці дії можуть здійснюватися у формі побиття, катування, штовхань, у вигляді ударів, ляпасів, припікання гарячими предметами, рідинами, запаленими сигаретами, у вигляді укусів і з використанням усіляких предметів як знаряддя бузувірства. Фізичне насильство включає також залучення дитини до вживання наркотиків, алкоголю, пропонування їй отруйних засобів чи медичних препаратів, що викликають одурманення (наприклад, снод ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 509 | Додав: mukolaivjst | Дата: 21.05.2015 | Коментарі (0)

Національна кампанія "СТОП НАСИЛЬСТВУ!" Поради щодо попередження насильства в сім'ї 

Не дозволяйте себе принижувати.

Результати досліджень показують, що більше ніж 93 % жінок-жертв фізичного насильства тривалий час дозволяли кривдити себе словами. Тобто, спочатку жертва потерпає від психологічного насильства, а потім відбувається фізичне насильство.

Не дозволяйте себе ображати, принижувати з початку стосунків, не дозволяйте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства.

Правильно оцінюйте ситуацію. Сімейні конфлікти здійснюються в замкнутому просторі будинку чи квартири, де немає можливості зовнішнього втручання. У разі загрози конфлікту треба вийти з дому – конфлікт на людях, як правило, стає менш напруженим. Якщо виникає загроза конфлікту (і як наслідок – насильства), спробуйте запросити людину, яка зменшить напруження,- наприкла ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 393 | Додав: mukolaivjst | Дата: 22.04.2015 | Коментарі (0)

Здійснення заходів щодо запобігання насильству в сім`ї у межах надання їм повноважень покладається на відповідні підрозділи органів внутрішніх справ; органи опіки і піклування; спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань запобіганню насильства в сім`ї.

В органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім`ї здійснюютьслужба дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція у справах дітей. Підставою для вжиття заходів вважається відповідна заява.

За результатами перевірки заяви (повідомлення) виносять офіційніпопередження про неприпустимість вчинення насильства в сім`ї та ставлять напрофілактичний облік осіб, які вчинили насильство в сім`ї. Офіційне попередження може бути винесено осудній особі, яка на момент його винесення досягла 16-річного віку.

У випадках, коли один із членів сім`ї своєю поведінкою систематично (три рази і більше) провокує вчинення насильства в сім`ї і цим самим створює ситуацію, що може приз ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 386 | Додав: mukolaivjst | Дата: 24.03.2015 | Коментарі (0)

 Близько половини населення України потерпали від насильства в сім’ї впродовж свого життя, причому 30% зазнавали насильства у дитячому віці. Жінки частіше стикаються з насильством в сім’ї у дорослому віці, а чоловіки – у дитячому, згідно з результатами нового соціологічного опитування щодо насильства в українських сім’ях.

Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім’ї мають законну підтримку на рівні держави.

Так, Законом України “Про попередження насильства в сім’ї” визначено органи, на які покладається зді ... Читати далі »

Категорія: Стоп насильству | Переглядів: 438 | Додав: mukolaivjst | Дата: 23.01.2015

Миколаївське районне управління юстиції
81600 вул. Шептицького 9, м.Миколаїв
Львівська область



0 (241) 51-337 info@mk.lv.minjust.gov.ua
Ми на карті