Головна » 2015 » Лютий » 25 » Правові та організаційні основи попередження насильства в сім'ї
11:39
Правові та організаційні основи попередження насильства в сім'ї

Близько половини населення України потерпали від насильства в сім’ї впродовж свого життя, причому 30% зазнавали насильства у дитячому віці. Жінки частіше стикаються з насильством в сім’ї у дорослому віці, а чоловіки – у дитячому, згідно з результатами нового соціологічного опитування щодо насильства в українських сім’ях.

 

Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім’ї мають законну підтримку на рівні держави.

Так, Законом України “Про попередження насильства в сім’ї” визначено органи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, їхні повноваження та відповідальність осіб, які вчинили насильство в сім’ї. Крім цього, розпорядженням Кабміну від 01.12.2010 року № 2154-р затверджено План заходів з проведення Національної Кампанії “Стоп насильству” на період до 2015 року, у відповідності до якого необхідно проводити інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на протидію усім формам насильства та інформувати широкі верстви населення про правові основи запобігання та протидії насильства в сім’ї та про види допомоги особам, які потерпають від такого роду посягань.

Про випадки насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення необхідно повідомляти правоохоронні органи, а саме: службу дільничних інспекторів – у випадку вчинення насильства дорослими над дітьми та у випадку прояву насильства особою до 18-ти років – до кримінальної міліції у справах дітей. Вказані органи виявляють причини і умови, що сприяють проявам насильства в сім’ї, ведуть профілактичний облік осіб, схильних до таких проявів насильства, проводять виховно-попереджувальну та профілактичну роботу, виносять захисні приписи та офіційні попередження членам сім’ї, які вручають під розписку. Захисний припис може бути винесений і прокурором. Цим приписом забороняється чинити певні дії по відношенню до жертви насильства – це заборона будь-якої форми спілкування з нею, отримання про неї будь-якої інформації тощо. Постраждалих осіб від проявів насильства в сім’ї на деякий час розміщують в спеціалізованих установах – кризових центрах та центрах медико-соціальної реабілітації, де їм надають медико-санітарну, психологічну, соціальну та правову допомогу.

Особи, які вчинили насильство в сім’ї, несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність. Так, ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу – від 51 до 170 грн., виправних робіт – від 1 до 2-х місяців та адміністративний арешт – від 5 до 15 діб. За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім’ї може настати кримінальна відповідальність згідно ст. 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності як штраф – від 850 до 1700 грн., громадські роботи – від 200 до 240 годин або виправні роботи до 1 року, адміністративний арешт до 6-ти місяців та обмеження волі до 2-х років.

Також спеціалізовані установи, в яких перебували особи, що постраждали від проявів насильства в сім’ї, можуть звернутися до суду з позовом про відшкодування коштів на їх утримання до осіб, що вчинили насильство в сім’ї.

Категорія: Правова освіта та правова робота | Переглядів: 378 | Додав: mukolaivjst | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Investigationes
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915



+7 495 287-42-34 info@ucoz.com
Mirum
sample map