Головна » 2014 » Липень » 24 » 10 АНТИКОРУПЦІЙНИХ КРОКІВ УРЯДУ
11:39
10 АНТИКОРУПЦІЙНИХ КРОКІВ УРЯДУ

Кабінет Міністрів України ухвалив десять першочергових антикорупційних кроків. Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив Міністр юстиції України Павло Петренко.

За словами Павла Петренка, цей документ розроблявся за участі міжнародних організацій та представниками громадянського суспільства.

«У розробці цього пакету документів брали участь експерти Ради Європи та Групи держав проти корупції GRECO. За оцінками цих організацій, протягом останніх місяців Україна суттєво просунулась в питаннях законодавчого забезпечення боротьби із корупцією», - зазначив Міністр юстиції.

Павло Петренко детально ознайомив журналістів із кожним антикорупційним кроком Уряду. 

«Перший блок стосується формування ефективної антикорупційної політики. В цьому блоці ми плануємо до кінця року ухвалити у парламенті Антикорупційну стратегію для того, щоб і парламент прийняв на себе політичну відповідальність за реалізацію антикорупційної політики», - повідомив Міністр.

Другий крок, за словами Павла Петренка, стосується доброчесної публічної служби.

«Ми плануємо прийняти нову редакцію Закону «Про державну службу» та Закону «Про державну службу в органах місцевого самоврядування». У цих документах буде посилено вимоги до чиновників, а також їх мотивація, зокрема матеріальна. Ці законопроекти будуть подані до Верховної Ради до 1 серпня. До 1 вересня будуть подані законопроекти щодо встановлення ефективних інструментів запобігання, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів в діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави», - зауважив очільник Мін’юсту.

Третім кроком стане посилення відповідальності за корупційні діяння. Зокрема, пріоритетним є ухвалення закону про антикорупційне бюро, що має бути прийнятий у парламенті найближчим часом. У рамках цього блоку буде посилена кримінальна відповідальність за корупцію.

Наступним кроком Уряд планує провести реформу судової системи та органів кримінальної юстиції.

«Для нас є пріоритетним прийняття нової редакції Закону «Про судоустрій і статус суддів» та закону щодо проведення позачергової переатестації судового корпусу. Цей процес штучно затягується - система не пішла на самоочищення, а органи, які мають робити цю перевірку, до кінця не сформовані», - наголосив Міністр юстиції.

За словами Павла Петренка, законопроект про проведення переатестації суддів передбачатиме як фаховий іспит суддів, так і перевірку майнового стану.

П’ятий блок присвячений питанням позбавлення можливості користуватися доходами від злочинної діяльності.

«Мова йде про прийняття низки законів, що будуть розкривати кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб. Зокрема, якщо їх засновниками є офшорні компанії. Також буде прийнята нова редакція Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», - підкреслив Павло Петренко.

Наступний блок стосується спрощення умов ведення бізнесу. Так, для детінізації бізнесу буде прийнято законопроект щодо застосування податкового компромісу. Також буде створено інституту бізнес-омбудсмана, який представлятиме інтереси бізнесу в Уряді. Окрім того, буде ухвалено проект документів щодо спрощення регуляторних процедур.

«Сьомий крок, який ми визначили як пріоритетний, присвячений створенню ефективної системи надання адміністративних послуг. До Верховної Ради буде внесений закон про спрощення надання адмінпослуг. Відповідно до цього документу функції надання адмінпослуг перейдуть до повноважень місцевих органів влади. Також центри надання адмінпослуг будуть переведені на госпрозрахунок. Загалом послуги, що надаються в цих центрах, мають стати сервісом, а не знущанням для наших громадян», - наголосив Павло Петренко.

Восьмий крок передбачатиме внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проекту закону стосовно прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній на виконання рекомендацій GRECO.

Дев’ятим кроком уряд планує провести моніторинг законності використання бюджетних коштів та приватизаційних процесів. Зокрема, відбудуться перевірки державних закупівель у міністерствах та відомствах. «До кінця року ми плануємо запустити пілотні проекти електронних державних закупівель», - додав Міністр юстиції.

Останній, десятий крок уряду, стосуватиметься забезпечення доступу до інформації. За словами Міністра юстиції, уряд направить до парламенту закон щодо публічності реєстрів, відповідно до якого кожен громадянин зможе побачити власність будь-якого українця.

«Ми маємо надію, що виконавши ці десять кроків, Україна зможе подолати найбільше зло, що гальмує реформи та наше просування до Євросоюзу», - резюмував Павло Петренко.

Взято із сайту Міністерства юстиції України

Категорія: Запобігання корупції | Переглядів: 472 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Investigationes
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915



+7 495 287-42-34 info@ucoz.com
Mirum
sample map