Головна » 2015 » Грудень » 25 » ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН! З 20.11.2015 ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПРОСТАВЛЕННЯ АПОСТИЛЯ ПОДАЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ ВІДДІЛИ ДРАЦС ТЕРИТОРІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ
12:28
ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН! З 20.11.2015 ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПРОСТАВЛЕННЯ АПОСТИЛЯ ПОДАЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ ВІДДІЛИ ДРАЦС ТЕРИТОРІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ

   З метою підвищення ефективності роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану та якості обслуговування громадян у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Міністерством юстиції України запроваджено ряд пілотних проектів.

   Зокрема, відділ державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївського районного управління юстиції у Львівській області з 20.11.2015 реалізовує електронний сервіс з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України. Однією з важливих функцій Електронного Реєстру апостилів є дистанційне опрацювання документів органами, уповноваженими на проставлення апостилю. Завдяки використанню сучасних технологій громадяни і юридичні особи зможуть отримати дану послугу за місцем свого перебування у будь-якій області, без потреби витрачати кошти і час на поїздку до Києва. Прийняття, розгляд та видача документів, поданих для проставлення апостиля відтепер здійснюють територіальні органи юстиції, а саме: районні та міські відділи державної реєстрації актів цивільного стану.  Будь-яка особа за допомогою мережі Інтернет зможе безоплатно перевірити факт видачі апостиля у режимі он-лайн через веб-сторінку, яку веде адміністратор Реєстру.

   Апостиль не проставляється на:

   оригіналах паспортних документів, військових квитків, трудових книжок, дозволів на носіння зброї, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів (технічних паспортів), посвідчень особи; оригіналах, копіях (фотокопіях) нормативно-правових актів, роз’яснень та правових висновків щодо їх застосування, документах, що мають характер листування. Оригінали офіційних документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР, не можуть бути прийняті на території України для проставлення апостиля.

  Проставлення апостиля здійснюється за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів.

   Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів. У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 робочих днів.

   За надання послуг з проставлення апостиля справляється плата у розмірі – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн) та для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

   Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України чи його територіальних органів. Поштовим зв’язком може бути надіслана заява про проставлення апостиля виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану.

   Для проставлення апостиля заявник пред’являє посадовій особі територіального органу Міністерства юстиції України документ, що посвідчує його особу та подає: оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку; документ про оплату послуги з проставлення апостиля (або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати).

   За результатом прийняття заяви заявнику видається відривна частина заяви, що містить відомості про номер заяви, дату її прийняття, кількість поданих документів, прізвище, ім’я та по батькові заявника і суму сплачених коштів за надання послуг з проставлення апостиля.

  За результатом розгляду заяви та поданих документів посадова особа Міністерства юстиції України проставляє апостиль або відмовляє у його проставленні, формуючи за допомогою програмних засобів ведення Реєстру відповідний електронний документ з накладенням власного електронного цифрового підпису та проставленням на документ електронного цифрового підпису (печатки) Міністерства юстиції України. Відомості про проставлення апостиля або про відмову у його проставленні вносяться до Реєстру.

   За результатом розгляду заяви та поданих документів для проставлення апостиля посадова особа територіального органу Міністерства юстиції України, до якого було подано документи шляхом особистого звернення заявника, інформує його, використовуючи контактні дані, зазначені у відповідній заяві. Посадова особа територіального органу Міністерства юстиції України візуалізує на папері апостиль, сформований за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, з обов’язковим прикріпленням у штампі апостиля марки апостиля. Документи, подані для проставлення апостиля, видаються заявнику або іншій особі, зазначеній заявником у заяві. Документи, подані для проставлення апостиля, можуть видаватися також іншій особі на підставі відповідної довіреності, наданій такій особі заявником.

   Дане нововведення суттєво спрощує процедуру проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, оскільки впроваджений сервіс є повністю автоматизований і прозорий. У порівнянні із порядком подачі документів для проставлення апостиля та їх отримання, який діяв до запровадження Електронного реєстру апостилів, сьогоднішня процедура їх отримання не вимагає подання жодних копій документів, їх поштових пересилок, чи необхідності здійснення поїздок до Міністерства юстиції України для подання та отримання. Одночасно, громададяни можуть прослідковувати за допомогою мережі Інтернет результати розгляду Міністерством юстиції України їхніх заяв щодо проставлення апостиля.

Відділ ДРАЦС Миколаївського РУЮ

 

 

Категорія: Державна реєстрація актів цивільного стану | Переглядів: 466 | Додав: mykolajivreestr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Investigationes
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915



+7 495 287-42-34 info@ucoz.com
Mirum
sample map